Agencija za posredovanje zdravstvenih storitev

Dobrodošli.
Tukaj smo za
Vas.
Klik!

Blog

Piše: Dr. Gordana Kalan Živčec

Kako preskočiti vrsto in zakaj to ni kriminal

Finance, 13.2.2017

 

Preskakovanje čakalnih vrst v zdravstvu po zvezah, kadar storitve ne potrebujete, je zavržno. Preskakovanje – brez zvez in poznanstev, ampak na podlagi samostojne, odgovorne, strokovne ocene zdravnika mimo sedaj določenih pravil – bi moral biti standard. Zato, ker hočemo zdrave in žive ljudi. Bogokletno, ampak resnično.

Hamletovo vprašanje biti ali ne biti je večno. Posameznik, ki je zbolel za rakom, potrebuje zdravljenje takoj, ker gre dejansko za biti! Rak danes ni več smrtna obsodba. Je kronično stanje, ki je ozdravljivo, zazdravljivo ali pa prinaša prezgodnjo smrt. Kar je odvisno tudi od časa in čakanja na zdravljenje.

 

Od Poncija do Pilata

Poglejmo primer, ki je resničen, pa seveda anonimiziran. Gre za primer moje družbe, agencije Medico Veritas, lahko rečete, da je to reklama, lahko pa zapisano vzamete kot možnost, kako bi sistem lahko in moral biti organiziran. Naša storitev ni zastonj, ampak tudi brezplačno zdravstvo ni zastonj. Razlika je, da je enkrat storitev pravočasno opravljena, drugič pa je vprašanje in predvsem strah, ali bo pravočasno opravljena. In to vprašanje je življenjskega pomena.

Bolniku, okoli 60 let, na pregledu trebušne votline z ultrazvokom najdejo spremembo v ledvici. Osebna zdravnica se takoj odzove in izda nujno napotnico za urologa. Bolnik je pregledan v skladu z napotitvijo v naslednjem dnevu. Sistem deluje! Urolog potrdi sum, vendar za nadaljevanje zdravljenja potrebuje CT s kontrastom.

Pregled CT ni nujen, je pa zaželeno, da bi bil čimprej izveden. Svojci iščejo izvajalca po Sloveniji, ki bi čimprej opravil preiskavo. Izkaže se, da tudi na samoplačniški način to ni mogoče v dveh dneh. Družina preišče vse možnosti in prek naše pomoči opravi pregled na Hrvaškem. Do povrnitve stroškov pregleda – ki je bil zanj nujen, in ki je bil na Hrvaškem nekaj cenejši, kot bi bil v Sloveniji - pacient ni upravičen. Uredba ministrstva za zdravje – podpisal jo je Karl Erjavec, ko je bil kratek čas minister za zdravje - to preiskavo namreč izključuje iz obsega pravic po direktivi EU o prostem pretoku bolnikov.
Zakaj je že pametno, da je tako?

 

Ura tiktaka

Urolog z novim izvidom potrdi osnovno diagnozo in planira operacijo, kar je bolniku v veliko olajšanje. Nato pa nastopi nov časovni zaplet. Za operacijo bo potrebno čakati, ne en, ne dva, temveč tri tedne. To je več kot štiri tedne od izdaje prve napotnice!
Za pacienta to ni sprejemljivo. V petih dneh je bolnik opravil pregled pri urologu v tujini, je operiran in v skladu s pooperativnim potekom odpuščen v domačo oskrbo. Tudi histološki izvid po operaciji potrdi začetni sum: rak ledvice, omejen. Prognoza povezana s tem je odlična!
Bolnik je za slovenske razmere zdravljen ekspresno, pa bi to moral biti standard zdravljenja! Ne samo zato, ker je to bolniku omogočilo pravočasno zdravljenje, ampak zato, ker je mogoče in bolnik to potrebuje!

 

Kalvarija pri povrnitvi stroškov

Nobenega dvoma ni, da je bil poseg potreben. Nobenega dvoma ni, da je bil poseg hitrejši in celo nekaj cenejši, kot bi bil v Sloveniji. Zdaj pa »kalvarija« za dokazovanje upravičenosti zdravljenja v tujini po 44. b členu zakona o zdravstvenem zavarovanju.
Vloga je bila v skladu z zakonom vložena še pred začetkom zdravljenja v tujini. Po opravljenem zdravljenju so bili priloženi računi. Prejeli so negativno mnenje ZZZS, ker naj bi bilo mogoče to operacijo zagotoviti v Sloveniji, v skladu s pravilnikom o najdaljših čakalnih dobah, ki je za zdravljenje raka en mesec. Izkaže se, da je bil ta rok presežen.

 

Drevesa so zdrava, gozd pa bolan

Sledila je pritožba na drugo stopnjo, ki delno ugodi pritožbi in naloži prvi stopnji preverjanje možnosti zdravljenja znotraj enega meseca. Prva stopnja ponovno izda odločbo, da je bilo mogoče zdravljenje v dveh bolnišnicah v Sloveniji. Kar je sicer res, vendar šele, ko je opravljen ambulantni pregled urologa v tej bolnišnici. Čakanje na operacijo je »razumno«, ampak čakanje na predhodni ambulantni pregled ni. Izkaže se, da je v obeh bolnišnicah res manj kot en mesec čakanja za operacijo, se pa v obeh na ambulantni pregled čaka mesece! Torej bolnik ne more biti operiran v razumnem in s pravilnikom določenem roku za zdravljenje rakave bolezni.

 

A mora biti zdravstvo res podobno čakanju v vrsti obsojenih na smrt

Kdorkoli se je kadarkoli srečal z bolnikom, ki mu je bila postavljena ta diagnoza, ve, kakšne stiske prestajajo takšni bolniki. Po prvem šoku pa se bolnikom vzbudi upanje. Medicina napreduje, priložnosti za zdravljenje obstajajo, dobre »zgodbe« se kar vrstijo, od ust do ust, prejme nove informacije in upanje je vse večje. Potem pa se pojavi okrutna ralnost! Na zdravljenje je potrebno čakati, ker v sistemu ni pravih rešitev. Čakalne dobe v urologiji v Sloveniji so presežene, tudi za bolnike z rakom.

 

Problem in rešitev

Bolnik iz našega primera je imel nekaj izjemnih prednosti. V celotnem procesu zdravljenja so mu pomagali svojci in specializirana agencija. Seveda je imel tudi finančne možnosti za takšno izbiro. Družina je imela jasno prioriteto: »Če vzamemo kredit za nakup hiše, bomo vzeli kredit tudi za zdravljenje našega družinskega člana, in naredili vse, da nam sistem povrne vsaj toliko, kot bi bili strošek zdravljenja v Sloveniji«.

Ampak v bistvu ni pametnega razloga, da rešitev ne bi poiskal obvezni zdravstveni sistem, ki ga naš bolnik plačuje. Ko pa je potreboval storitev, jo mora plačati še enkrat.

Predlagamo dva ukrepa. Nobenega razloga ni, da diagnostika in odločitev za operacijo ni opravljena in je ustrezna iz druge bolnišnice. Vendar kirurg, ki bo operiral bolnika znotraj enega meseca, lahko sprejeme tega bolnika na posvet pred operacijo mimo drugih ostalih čakalnih vrst. Ne gre za neupravičeno preskakovanje vrste, gre za učinkovito uporabo časa in kakovostno ter pravočasno obravnavo bolnika.

In ko namesto o učinkovitosti in finančni vzdržnosti zdravstva politika govori o pravičnosti zdravstva – uporabimo pravičnost še mi. Ali je pravično, da bolnik, ki je leta plačeval za zdravstvo, in ko mu slovenski sistem ne more zagotoviti storitve – izbere zdravljenje v tujini, ZZZS pa mu ne povrne vsaj zneska, ki bi ga itak nakazal izvajalcu v Sloveniji?

In v drugo stran, najbrž je heretično, da bi lahko slovenski zdravstveni sistem sprejel na zdravljenje tuje samoplačniške bolnike, ki bi prinesli v sistem nov »svež« denar. Seveda potem odpadejo vsi škodoželjni komentarji, koliko je kdo zaslužil.

To ni atomska fizika, to je le načrtovanje in poznavanje možnosti, ki že obstajajo, pa se ne povežejo in ne uporabijo. Povežimo jih, da cena
čakanja ne postane previsoka.

 

GkŽPrimarij dr. Gordana Kalan Živčec

 

 

 

 

Primarij dr. Gordana Kalan Živčec je specialistka družinske in specialistka urgentne medicine, ter lastnica agencije za posredovanje zdravstvenih storitev Medico Veritas.

 

 

 


 

Več o tem

Nazaj na vrh