Agencija za posredovanje zdravstvenih storitev

Dobrodošli.
Tukaj smo za
Vas.
Klik!

Blog

Piše: Dr. Gordana Kalan Živčec

Za krajše čakalne vrste na kontrolo h gorskemu zdravniku in ne k specialistu

Finance, 20. 02. 2017

 

Daleč nazaj sega moje začudenje, zakaj naj na kontrolo k specialistu pošljem bolnika, ki kontrole kliničnega specialista ne potrebuje. Prof. dr. Dušan Keber je bil še strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in predavatelj na predmetu interna medicina. To pomeni dve desetletji.

Na enem Kebrovih predavanj na podiplomskih izobraževanjih je beseda nanesla tudi na kontrole specialistov kliničnih strok. Navzoči smo bili deležni kritičnega pogleda na pisanje napotnic in napotovanja nasploh. Bila sem zdravnica na začetku strokovne poti. Specializacija je bila šele nekje na obzorju, skoraj nedosegljivo upanje. Dr. Keber je razlagal, kako zdravniki družinske medicine povsem nestrokovno napotujemo bolnike. Ob tem ni podal pojasnila, kaj je tu nestrokovnega. Ali je napotnica nečitljiva, ali nima ustreznih pojasnil za napotno diagnozo, kaj bi bilo potrebno pripraviti oz. s čem opremiti bolnika pred napotitvijo, kakšna bi bila kakovostna komunikacija dveh zdravnikov? Kar bi pričakovala od profesorja in univerzitetnega specialista.

Zdravi ljudje na kontrole
Odzvala sem se z vprašanjem: "Zakaj si pa zdrave ljudi naročate na kontrolo? Ko vas specialiste potrebujemo za konzultacijo za resnično bolne, ste zasedeni s temi kontrolami v bistvu zdravih ljudi?" V začetku je bil molk v dvorani. Dr. Keber je reagiral z vprašanjem, kaj pravzaprav želim povedati. In sem.
Bolnik je opravil specialistični pregled, preiskave, dobil terapije in tudi že datum za kontrolo. Zakaj? Ali klinični specialist ne verjame, da bo njegovo priporočilo uspešno? Da ga bo družinski zdravnik dobro in uspešno izvajal? Da bo bolnik mogoče celo ozdravel? Kaj bi bilo narobe, da prepusti potrebo po kontroli osebnemu zdravniku, ki je z vidika univerzitetnega specialista res mogoče "gorski zdravnik"?!?

Naj mi nihče ne zameri
Saj je vendar zdravnik! Pozna vse druge pridružene bolezni bolnika, bolnikovo socialno situacijo, družinske razmere, pričakovanja bolnika in prav zagotovo veliko bolje kot klinični kolega, bolnikove potrebe po zdravljenju. Vendar, ali si predstavljate, da bolniku odreče naročeno kontrolo?!? Po možnosti še pri kakšnem profesorju? Nemalokrat je bil edini bolnikov argument to, da če ga ne bo na v naprej naročeno kontrolo, bo zdravnik zameril in ga bo prihodnjič, ko ga bo ponovno potreboval zaradi poslabšanja stanja, mogoče slabše obravnaval. Skoraj ni za verjeti, kajne?
Ali po operaciji. Zakaj kontrola kirurga, če zdravljenje rane in bolnika kot celote poteka v skladu z postoperativno nego? Zato, ker je na odpustnem pismu datum kontrole! Ki se ga ne zamudi! Pa naj bolnik to kontrolo potrebuje ali pa ne.
Leta in leta sem razlagala bolnikom, da ne bo nikakršne zamere. Da bodo imeli priložnost k »svojemu« kliničnemu specialistu takrat, ko ga bodo potrebovali in ko bom kot njihova zdravnica tudi sama potrebovala konzultacijo ali diagnostično preiskavo, ker je moje znanje na področju njihove zdravstvene težave preskromno.

Koliko potrebnih posegov požrejo nepotrebne preiskave
S pokojnim kolegom Frančkom Šuta in strokovnimi kolegiji kliničnih strok smo že v letih 2000 – 2004 pripravila navodila za pripravo bolnika na prvo nenujno napotitev in za pripravo bolnika na poseg v anasteziji. Preteklo je še mnogo let, da sta dokumenta postala del Splošnega dogovora in s tem tudi del sistema. Vendar se je takoj premaknilo na bolje. Za bolnika, seveda! Niso bili več deležni nepotrebnih preiskav, ki so jih nato v bolnišnici spet ponovili. Niso imeli nepotrebnih RTG slikanj pljuč, zato ker je nekdo – družinski zdravnik skrbel za to, kdaj so bila izvedena in kakšni so bili rezultati slikanj. Standardizirali smo preiskave potrebne za napotitev in še bolj pomembno, priložili informacije o bolniku, ki jih potrebuje kolega klinične stroke. Tudi na izvidih kliničnih specialistov so se vse bolj pogosto, četudi res »sramežljivo« začeli pojavljati pripisi, »kontrola po odločitvi osebnega zdravnika«.

Ko je kljukica na napotnici pomembnejša od diagnoze
In, nato smo začeli medicino dodatno administrirati. Sprejet je bil pravilnik o vodenju čakalnih seznamov, ki je na glavo obrnil prenekatero situacijo, ki je bila koristna za bolnika. Iz strahu, da ne bo nekdo neupravičeno deležen prehitre obravnave, smo na Prokrustovo posteljo čakalnega seznama poslali vse bolnike. Ne glede na klinično oceno družinskega zdravnika, kako hitro potrebuje bolnik obravnavo, kar je odvisno od napotne diagnoze, ne pa od specialnosti zdravnika, h kateremu je napoten!
In, še huje. Če je bil bolnik deležen obravnave v skladu s klinično presojo dveh zdravnikov, družinskega in kliničnega, je bil vsaj eden od njiju kaznovan, ker ni upošteval čakalnega seznama! Do bizarnosti, v presojo se je od kontrolah ZZZS vključila še državna revizija. Če so prvi vsaj v osnovi usposobljeni za razumevanje nekaterih zdravstvenih stanj, državni revizorji resnično ne morejo presojati, kako hitro potrebuje bolnik obravnavo, da se njegovo zdravstveno stanje ne poslabša, nepopravljivo! Ampak, važen je podatek na napotnici o hitrosti obravnave, kljukica, ne pa diganoza, zaradi katere je bolnik napoten, mar ne? (tole je sarkazem!, da ne bo pomote).

Rešuje nas zaupanje
Bolnika že leta ne napotujem na pregled, ker ima na izvidu ali odpustnici napisan datum kontrole. Vse več kolegic in kolegov družinskih zdravnikov ravna podobno. V dolgih letih skupnega dela so se stkale vezi zaupanja z bolniki, da bomo skupaj oblikovali razloge za napotitev. V veseljem vidim tudi pripis kliničnega specialista, »kontrola po presoji osebnega zdravnika«, sistem se razvija in bo prinesel boljšo kakovost za zdravljenje bolnikov.
In, čakalnih vrst ne bomo skrajšali v bolnišnicah in specialističnih ambulantah. Skrajšali jih bomo v ambulantah družinskih zdravnikov, ko bodo imeli dovolj časa za pogovor z bolnikom, se mu bodo posvetili in ga razumeli, četudi bo to le na nivoju »gorskega zdravnika«. Gorskega zdravnika imate vendar vsi radi, kajne?

GkŽ


 

Več o tem

Nazaj na vrh