Agencija za posredovanje zdravstvenih storitev

Dobrodošli.
Tukaj smo za
Vas.
Klik!

Blog

Piše: Dr. Gordana Kalan Živčec

Zakaj, za vraga, se rešilci pol časa vozijo prazni?

Kdaj se bo to uresničilo tudi v Sloveniji?

Finance, 13.3.2017

 

Zbolite, se poškodujete. Pokličete 112 in do vas se pripelje nujno reševalno vozilo z ekipo. Oskrbi vas ali na kraju dogodka, še bolj pogosto pa vas odpelje do prve zdravstvene ustanove oziroma bolnišnice. V res nujnem stanju je to vožnja z zvočnimi signali in lučmi, da opozarjamo druge udeležence v prometu, da gre za reševanje življenja.

Ne zafrkavajte se z reševalnimi vozili
Ne bom se spuščala v odgovornost drugih udeležencev v prometu, še manj v kaznovanje voznikov reševalnih vozil, ki so po veljavnih cestnoprometnih predpisih krivi, če se v reševalno vozilo na nujni vožnji zaleti drugo vozilo. Prav tako ne bi komentirala situacij, ko se iz kolone, ki jo prehitevamo in se pravilno umika, nenadoma »izstreli« drugo vozilo in nam vozi dobesedno »v repu«, seveda z enako hitrostjo, kot je naša. V času poletnih zastojev je to še bolj pogosto. O nevarnostih za vse, tako reševalce, bolnika v vozilu kot tudi druge udeležence v prometu, da o tem vozniku niti ne govorim, ni mogoče zbrati besed.

Tja polni, nazaj prazni, tja koristni, nazaj pač ne!
Danes bom opozorila na to, kako deluje sistem in kako bi lahko deloval bolje.
Ko predamo bolnika v bolnišnici, se reševalna vozila vračamo prazna. Zakaj? Ker je tako urejeno! Nenujne reševalne prevoze namreč opravljajo druge ustanove. Tukaj ne bi delala razlik med javnim in zasebnim. Bolniku je čisto vseeno, kdo ga prevaža. Ni pa vseeno prevozniku!
Ali ne bi bilo bolje, da pred vračanjem na začetno pozicijo pokličemo na kakšen center in povprašamo, ali čaka kje bolnik, ki se mora vrniti na lokacijo, ki je blizu naši? Ali ne bi bilo koristno, če bi nas aplikacija kar usmerila, kje smo lahko najhitreje najbolj koristni, ne pa da se prazni vozimo naokoli?

Prav pred kratkim smo imeli prevoz bolnika v bolnišnico. V hodniku je sedela bolnica, ki nas je prepoznala. V rokah je imela nalog za prevoz z reševalnim vozilom, »škodljivost javnega prevoza«, kar pomeni, da ne more na avtobus oziroma vlak, ne potrebuje pa nobene posebne oskrbe med prevozom. Živi nekaj kilometrov od našega zdravstvenega doma, torej bi nam »dostava na dom« vzela največ dodatnih 10 do 15 minut. Vračali smo se prazni, torej prostor je bil. Prosila nas je, ali jo lahko peljemo. Je nismo mogli! Ker služba nujne medicinske pomoči ne izvaja sanitetnih prevozov, kot je definiran prevoz, za katerega je gospa imela nalog. Čakati je morala drugo vozilo, ki je prišlo (glede na pozno popoldansko uro) prav posebej po njo in jo odpeljalo domov. Dve vozili, na isti »progi«, vsaj v eni smeri, vsako prazno! Zakaj že?

Pravila za narobe
Ob vsem poznavanju organiziranosti zdravstva v Sloveniji mi to ne bo nikoli jasno. Pojasnjeno mi je bilo, kot rečeno, služba nujne medicinske pomoči ne izvaja sanitetnih prevozov. Niti iz bolnišnice domov. Naprej. V našem okolju deluje druga služba oziroma izvajalec za nenujne in sanitetne prevoze. Tak prevoz bo temu drugemu izvajalcu »odvzel« posel in se bomo morali zagovarjati pred njim, mogoče celo pred lokalno samoupravo. ZZZS pa nam prevoza itak ne bo plačal, ker nimamo sanitetnih prevozov. Ha! Pa imamo odgovore. Vse je pravilno, vsi predpisi se spoštujejo in upoštevajo. Četudi so neumni. Je pa v skladu s predpisi, kar bi ugotovili vsi pristojni: od upravne inšpekcije MZ do revizorjev in še koga ... pravilno! Ampak, ali se vam ne zdi, da je kljub temu neumno?

Hudičeve dileme neumnosti
Spremljala sem prispevek na Preverjeno POP tv o kolegici, družinski zdravnici iz Slovenske Bistrice. Na robu solz je pojasnjevala, kako težko je sprejemati odločitve, kateri bolnik je upravičen do hitrejšega obiska, prevoza, pomoči. Ko je morala rešiti tri sočasne obravnave z enim vozilom, je gotovo nekaj vozil v bližnji okolici peljalo mimo Slovenske Bistrice, gotovo še kakšno prazno. Ampak, kdo to vidi? Kje je ta informacija dostopna?

Iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja je bilo v letu 2016 iz sredstev za osnovno zdravstveno dejavnost namenjeno za nenujne reševalne prevoze s spremljevalcem 1.014.006 evrov, za sanitetne prevoze bolnikov na dializo ali z nje 535.562 evrov in druge sanitetne prevoze bolnikov 614.303 evrov. Pa smo spet čez dva milijona evrov! Brez tistih nujnih voženj, ki jih opravi služba nujne medicinske pomoči, ki so plačane »v pavšalu«. Ta vozila ne smejo voziti bolnikov, ki so upravičeni do sanitetnega prevoza, čeprav se vračajo na lokacijo svoje enote in stanovanja bolnika. Naj bodo prazna! Takšna odločitev bi bila celo razumljiva, če bi ta vozila bila na voljo za novo intervenco, kot na primer v Slovenski Bistrici. Pa niso! Vozimo prazni!

Koliko praznih kilometrov še?
Že leta obstaja v Sloveniji sistem GPS-sledenja. Ga dobro poznam iz Izole. Ja, v ZD Izola smo imeli vsa reševalna vozila locirana v vsakem trenutku. In smo to tudi s pridom uporabljali. Za bolnike. Ne bi o tem, da so zaposleni tudi vedeli, da odpadejo vsi postanki in opravki, ki niso v povezavi z opravljanjem službe. Še mimo tržnice je »šlo« hitro, čeprav je v smeri proti »domu« ...

Vem, da se pripravlja vzpostavitev dispečerskih centrov, ki bodo povezali vse prevoze v zdravstvu. Verjamem, da bodo celo vzpostavljeni. Toda, kdaj? Koliko »praznih« kilometrov bomo še prevozili? Koliko bolnikov bi bilo lahko hitreje prepeljanih in ne bi čakali ure in ure na prevoz, četudi »samo« sanitetni? Koliko zdravnikov na terenu bi razbremenili stresa, stisk ob zavedanju, da ko pošljejo vozilo na vožnjo, nimajo ničesar na voljo, dokler se jim vozilo ne vrne v njihovo enoto?

Imamo centre 112. Imamo aplikacijo, ki spremlja gibanje vozil. Koliko bi stalo njihovo povezovanje? Angleži bi rekli – kikiriki! Koliko bolj učinkovita in bolj kakovostna bi bila storitev prevozov ne z veliko denarja, ampak z malo več pameti, umnejšimi pravili in boljšo organizacijo. In kako bolj prijazna, z manj čakanja in manj stresa za bolnike in zdravnike. Primarij dr. Gordana Kalan Živčec

Kdaj se bo to uresničilo tudi v Sloveniji?


GkŽ


 

Več o tem

Nazaj na vrh