Agencija za posredovanje zdravstvenih storitev

Dobrodošli.
Tukaj smo za
Vas.
Klik!

Blog

Piše: Dr. Gordana Kalan Živčec

Ali naj nam bo mar za zdravniško zbornico? Meni je, pa vam?

Finance, 17. 04. 2017

 

Le zakaj pa bi nam bilo mar za zdravniško zbornico? Saj to je organizacija zdravnikov in zobozdravnikov, ki se sama organizira, voli svojo predsednico oziroma predsednika, se v večini financira iz članarin in se nanjo »spomnimo« le ob kakšni aferi v zdravstvu ... Le zakaj sploh izgubljati energijo in čas še z njo?

Ko pa pogledamo bolj od blizu, se slika močno spremeni. Zdravniška zbornica Slovenije je ena od ključnih institucij v zdravstvu. Trdim odgovorno, tudi iz osebnega vedenja. Ima velika javna pooblastila, za katera dobro in odgovorno skrbi. Z vidika sistema in vidika posameznika.

Ko ti zdravilo predpiše mrtev zdravnik …
Njen »učinek« se občuti šele, ko gre kaj narobe. Denimo, pred leti smo imeli v sistemu veliko razpravo o tako minorni zadevi, kot je vodenje registra zdravnikov. Obstajali sta že dve instituciji, ki sta imeli register, sedanji NIJZ, ki je dodeljeval zdravniško številko diplomantom medicinskih fakultet, pa ZZZS, ki je imel evidenco predpisovalcev zdravil.

Dokler ni prišlo do situacije, da so mrtvi zdravniki, dobesedno – saj so bila zdravila pisana na njihovo ime, pa so bili že pokojni, predpisovali recepte, ki so bili podlaga za izdajo zdravil, ki so romala neznano kam, smo vložili enormno energije, da se vsi ti registri združijo. Ker je imela zbornica dejansko edina preverljive podatke, je bilo nekako »naravno«, da združi vse registre. Pa ni šlo gladko!

Ko smo objavili še javni iskalnik zdravnikov, smo lahko dokazali, da je naš register edini natančen in odseva resnični podatek, kdo je zdravnik ali zobozdravnik v naši ljubi Sloveniji. Ampak najprej je bila potrebna afera! Tudi vsak bolnik lahko pred vrati vsake ambulante neposredno in kadarkoli preveri, ali je človek za vrati res zobozdravnik oziroma zdravnik z licenco za samostojno delo ali je le samo-oklican in ima le krasno tablo.

Ko se pogovarjamo o pomanjkanju zdravnikov, je »na tapeti« hitro spet zbornica. Saj razpisuje in vodi program specializacij. Ko je le kakšno kritično mesto s pomanjkanjem zdravnikov (in jih je vse več!), je prst hitro uperjen v to institucijo. Ob tem se v hipu pozabi, da je prav sistem specializacij, kot ga poznamo zdaj, omogočil izobraževanje velikega števila specialistov, ki so na voljo sistemu. Če jih ta sistem le zna pravilno pritegniti v svoje okolje, čigava je odgovornost?!?

Zdravniki v tišini zapuščajo državo
Zakaj je v nekaterih okoljih skoraj nemogoče pridobiti mlade specialiste? Ker so delovne razmere na meji nevzdržnega in ker je Slovenija del skupnosti evropskih držav, ki aktivno ustvarjajo dobre delovne razmere za delo vseh udeležencev v zdravstvenem sistemu. Kako je mogoče, da se v neko okolje ne uspe pridobiti niti enega specialista? Je res vse narobe s sistemom specializacij?

Pošiljanje z dekretom na deficitarno delovno mesto je ne samo »relikt nekega bivšega režima«, temveč je tudi prepovedano z zakonodajo EU! Pa tako mamljivo je, kajne? »Smo jih izšolali, tele zdravnike, naj gredo tja, kjer jih ni!« Zakaj nobenega ekonomista, pravnika, učitelja, inženirja ne pošljemo kam delat z dekretom? Ali nismo tudi njih šolali? In zdravniki v tišini zapuščajo državo, število kritičnih mest se povečuje, je res odgovorna zdravniška zbornica? Tudi! Ker ne posega aktivno v pripravo boljših delovnih razmer. V slovenskem sistemu. To pa je njena odgovornost, ki je ne izpolnjuje tako, kot bi morala. Pa to ni obiskovanje zavoda za zaposlovanje, temveč redna komunikacija s strokovnimi in poslovnimi direktorji zdravstvenih institucij. Izražanje jasnih stališč v parlamentu! Odgovori na vprašanja zainteresiranih javnosti in seveda lastna vizija razvoja zdravništva v Sloveniji.

Kakšna je vloga zbornice, ko gre zdravljenje narobe
Potem so tukaj pritožbe bolnikov, situacije, ko je treba pojasniti, zakaj je bilo neko zdravljenje tako, kot je bilo. Ali je res vse napaka, če se ne izide tako, kot bi si vsi želeli in smo se dolga leta izobraževali? Ni je bolj boleče zdravniške izkušnje, kot je priznanje poraza pred naravo ali soočanje z nezmožnostjo pomagati ob vsem znanju, tehnologijah in prizadevnosti.

Koliko ljudi se je vprašalo, kako se počuti zdravnik, soočen z neugodnimi rezultati zdravljenja? V strokovnih krogih se o tem pogovarjamo, si izmenjujemo izkušnje. Če se čutimo vsaj varne pred obsodbo, imamo priložnost tudi pozdraviti svojo bolečino, jo ublažiti. Sicer ni možno nadaljevati. Ptič z zlomljenim krilom nikoli več ne leti tako dobro kot tisti, ki tega ni prestal!

Je pa naloga, dolžnost zbornice zagotoviti pravico zdravnika do pravičnega postopka. Pravico bolnika do prave in točne informacije! Oboje stran od oči javnosti, luči medijev. Ker nihče ne čuti tako boleče, ni tako prizadet, kot neposredni udeleženci. In če predsednik predstavlja državo, predsednica oziroma predsednik zbornice predstavlja zdravništvo. Njena dolžnost je, da omogoči ljudem, ki se srečujejo s tako težkimi preizkušnjami, varno posvetovanje, pomoč v nevtralnem okolju. Je to sploh mogoče? Je! To nam kažejo rešitve iz tujine, ki imajo dosti daljšo tradicijo na tem področju. Seveda ni idealnih rešitev neposredno za Slovenijo, so pa potrebne take, ki bodo imele v danih okoliščinah možnost pravičnega in natančnega postopka. Je novo vodstvo tega sposobno?

Kakšno je zaupanje, če med kolege prideš z odvetnikom?
V prihodnjih dneh se bo znova sešla skupščina zdravniške zbornice. Ni še zbledel spomin na prejšnjo. Novoizvoljena predsednica ni dobila podpore poslancev. Osebno je bilo to zame presenečenje glede na razpravo, ki je bila zelo konstruktivna. Se je predsednica zbornice vprašala, zakaj je bil rezultat tak? Pred kolege se ne pride z odvetnikom, kakorkoli je to osebna, z ustavo zagotovljena pravica! Pred kolege se pride po pomoč! Če ne zaupaš, kako žanješ zaupanje?

Predlagani so novi predsedniki odborov, novi člani odborov. Veliko všečnih potez je narejenih. Celo nekaj zelo uglednih in predanih članov je »nastavilo« svoj hrbet za novo ekipo, za naš zbornico. Verjamem v njihovo iskreno željo, da vzpostavijo delovanje organizacije, ki lahko vitalno pripomore k izboljšanju zdravstvenega sistema.

Me pa skrbijo informacije, da se predsednica sestaja z ministrico in ji daje osebno podporo pri novi zakonodaji. Upam, da to ne drži, saj je zbornica jasno podala stališče, da so pripravljeni zakoni neprimerni za sprejetje! Skrbi me, da med zobozdravniki ni niti minimalnega dialoga! V situaciji, ko je zobozdravstvena oskrba prepuščena dobesedno trgu, je treba združiti vrste – stroko, zasebnike, zaposlene v javnih zavodih, mlade in tiste ne več tako zelo mlade – in pripraviti rešitve, ki jih bomo lahko uspešno podprli v novi zakonodaji. Če se zbornica ukvarja sama s seboj, tega časa in energije preprosto ne bo!

Skrbi me, da je v odbor za strokovno medicinska vprašanja predlagano premalo izkušenih, aktivnih klinikov, zelo različnih strok. Na tem odboru leži namreč izjemna odgovornost pojasnjevanja tako strokovni, še bolj laični javnosti! Če nima zmožnosti »trenja« najtrših orehov, se izgubi njen vitalni smisel. Je dovolj, da so mesta zasedena »po regijah in starosti«? Nikakor! Ta mesta morajo resnično pripadati strokovnjakom in le najboljšim med njimi po strokovnih referencah!Primarij dr. Gordana Kalan Živčec

Ne bi izgubljala besed z razpravo o tem, kdo je dolžan plačati odvetnika, ki ga je predsednica pripeljala na zadnjo sejo skupščine. Organi zbornice, nadzorni in skupščinski svet, sta o tem sprejela jasno stališče. Če ga predsednica zbornice ne sprejema dobrohotno in s spoštovanjem do kolegov, kje bo končala njena pot? Bomo pometli pod preprogo ali jasno pokazali, da smo sposobni izmenjave argumentov in sprejemanja dobrih rešitev z dialogom, tudi kompromisi, vse dokler ti niso gnili. Srečno, skupščina, pri tvojem delu!


GkŽ


 

Več o tem

Nazaj na vrh