Agencija za posredovanje zdravstvenih storitev

Dobrodošli.
Tukaj smo za
Vas.
Klik!

Blog

Piše: Dr. Gordana Kalan Živčec

 

 

 

 

 

Kdo ima tu koga za norca?

Finance, 15. 5. 2017

Pred nekaj tedni je Splošna bolnišnica Izola sporočila, da ne izvaja več nujnih uroloških pregledov. Ker nimajo kadra! Preprosto, kajne?

Več o tem

Slovenija je res edinstvena! Pacient na vratih je problem!

Finance, 8. 5. 2017

Zdravstvo je eden najbolj kompleksnih družbenih, celo državnih podsistemov. Izjemno prispeva k blaginji državljanov, četudi je za državo čisti »strošek«! Beseda je z namenom v navednicah.

Več o tem

Kaj pa je vaše videnje medicine? Moje je: Medicina naj zmanjšuje trpljenje ljudi

Finance, 24. 04. 2017

Le zakaj pa bi nam bilo mar za zdravniško zbornico? Saj to je organizacija zdravnikov in zobozdravnikov, ki se sama organizira, voli svojo predsednico oziroma predsednika, se v večini financira iz članarin in se nanjo »spomnimo« le ob kakšni aferi v zdravstvu ...

Le zakaj sploh izgubljati energijo in čas še z njo?

Več o tem

Ali naj nam bo mar za zdravniško zbornico?

Meni je, pa vam?

Finance, 17. 04. 2017

Le zakaj pa bi nam bilo mar za zdravniško zbornico? Saj to je organizacija zdravnikov in zobozdravnikov, ki se sama organizira, voli svojo predsednico oziroma predsednika, se v večini financira iz članarin in se nanjo »spomnimo« le ob kakšni aferi v zdravstvu ...

Le zakaj sploh izgubljati energijo in čas še z njo?

Več o tem

''Top'' liste zdravniških zapletov

Finance, 10. 04. 2017

Si predstavljate vsakoletno »top« listo zdravnikov z največ poročili o zapletih pri zdravljenju?
Nadaljevanko o gorskem zdravniku poznam sicer le po »ustni« predaji in veliki priljubljenosti, o kateri poročajo mediji. Prav tako so me »informirali«, da je igralca, ki ga upodablja, sprejel celo predsednik republike. Vau!

Koliko slovenskih zdravnikov, ki imajo kot posamezniki ali skupine vrhunske rezultate, je že doletela ta čast? No, spomnim se ...

Več o tem

Vsakdo naredi kdaj napako, različne so le posledice...

Bodimo solidarni, ampak nas je kdo vprašal, do kod?

Finance, 03. 04. 2017

Ena slaba odločitev, kozarčki preveč, ne sme imeti zdravstvenih posledic, če se jih le da ublažiti in zdraviti. Vendar, za koga pa naj ima finančne?

Več o tem

Ste zadovoljni z zdravnikom? In koliko je to – nam – zdravnikom mar

Finance, 27. 3. 2017

Verjeli ali ne, zdravnikom nam je zelo mar, ali ste z nami zadovoljni. Tudi medicinskim sestram, drugim sodelavcem in tudi študentom! Ali je zadovoljstvo naših uporabnikov –bolnikov povezano s kakovostjo oskrbe, ki jo prejmejo? Višja kakovost, večje zadovoljstvo! Ste prepričani, da ta povezava drži?

Ne nujno.

Več o tem

Čas je končna dimenzija! Če ga ne uporabimo koristno, ga ni več…

Pri zdravju in denarju se vse začne z družinskimi zdravniki

Finance, 20. 03. 2017

S tehnokratizacijo in hiperregulacijo medicine smo prišli do absurdov. Ali mora odrgnjeno koleno zares pregledati zdravnik? Ali je štetje urinskih vrečk in plenic in oblog za nego ran res tako zahtevno, da ga zmore le zdravnik?

Koliko pametneje, učinkoviteje in bolj zdravo za pacienta bi bilo, ko bi zdravnik zares zdravil.

Več o tem

Zakaj, za vraga, se rešilci pol časa vozijo prazni?

Kdaj se bo to uresničilo tudi v Sloveniji ?

Finance, 13. 03. 2017

Zbolite, se poškodujete. Pokličete 112 in do vas se pripelje nujno reševalno vozilo z ekipo. Oskrbi vas ali na kraju dogodka, še bolj pogosto pa vas odpelje do prve zdravstvene ustanove oziroma bolnišnice. V res nujnem stanju je to vožnja z zvočnimi signali in lučmi, da opozarjamo druge udeležence v prometu, da gre za reševanje življenja.

Ne zafrkavajte se z reševalnimi vozili

Več o tem

Kaj bolj potrebujemo, socialno pravico, zdravljenje ali dela prost dan?

Imate raje praznik ali socialno pravico? Imate raje praznik ali zdravnika?

Finance, 6.3.2017

V zadnji kolumni smo opozorili, da je denar škoda metati v beton, ampak ga je treba investirati v zdravnike. Danes pa vas sprašujem, ali bi se odrekli denimo prazniku 2. januarju, če bi si z gospodarsko aktivnostjo tega dela prostega dne lahko »kupili« ali urologa ali kakšnega drugega specialista brez čakalne vrste. In sprašujem tvorce sistema, koliko socialnih pravic so zamaskirali v »zdravstvene«, pa v zdravstveni blagajni nimajo kaj početi, razen da jo najedajo.

V Nemčiji s praznikom manj, mi z višjimi davki

Več o tem

Potrebujemo zdravnike ne betona

Finance, 28.2.2017

Delo v urgentni službi je posebna oblika dela, se verjetno hitro zedinimo. Povezuje ne samo udeležence v enem sistemu, temveč celo več sistemov. Od zdravnikov, reševalcev, gasilcev, policije, pogosto civilne zaščite in gorske reševalne službe. Pa ni nujno, da gre za množično nesrečo. Okoliščine dogodka so takšne, da je potrebna pomoč več ljudi, strokovnjakov svojega področja.
Razmere na ljubljanski urgenci so že leta obupne.

Za vse osebje, ki dela v nemogočih prostorskih razmerah, za bolnike, ki v najtežjih stanjih (in tudi manj težkih!) preživijo tam ure in ure, v sistemu in okolju, za katero ni videti rešitve ... četudi je »stalno na obzorju« ...

Več o tem

Za krajše čakalne vrste na kontrolo h gorskemu zdravniku ne specialistu

Finance, 20.2.2017

Daleč nazaj sega moje začudenje, zakaj naj na kontrolo k specialistu pošljem bolnika, ki kontrole kliničnega specialista ne potrebuje. Prof. dr. Dušan Keber je bil še strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in predavatelj na predmetu interna medicina. To pomeni dve desetletji. Na enem Kebrovih predavanj na podiplomskih izobraževanjih je beseda nanesla tudi na kontrole specialistov kliničnih strok. Navzoči smo bili deležni kritičnega pogleda na pisanje napotnic in napotovanja nasploh. Bila sem zdravnica na začetku strokovne poti. Specializacija je bila šele nekje na obzorju, skoraj nedosegljivo upanje.

Dr. Keber je razlagal ...

Več o tem

Kako preskočiti vrsto in zakaj to ni kriminal

Finance, 13.2.2017

Preskakovanje čakalnih vrst v zdravstvu po zvezah, kadar storitve ne potrebujete, je zavržno. Preskakovanje – brez zvez in poznanstev, ampak na podlagi samostojne, odgovorne, strokovne ocene zdravnika mimo sedaj določenih pravil – bi moral biti standard. Zato, ker hočemo zdrave in žive ljudi. Bogokletno, ampak resnično.

Skoraj bi lahko začela: ...

Več o tem

 

Lepa stran medicine 4 del.

Tokrat nekoliko drugače

Ob objavi, da pripravljam knjigo z naslovom »New Era Medicine«, sem prejela ne samo ogromno podpore in čestitk, temveč kar nekaj vprašanj, kaj je to »concierge medicine«? Ko poskusim pojasniti, je samo slovenski prevod prav smešen. Le po slovarju, bi prevod glasil »hotelski/hišni upravitelj« http://sl.pons.com/prevod/angle%C5%A1%C4%8Dina-sloven%C5%A1%C4%8Dina/concierge, kar pa ni povsem vsebinsko točno. Po vsebini bi pomenilo, tisti, ki skrbi, da je vse skupaj v najboljšem redu, delujoče in so uporabniki ob tem zadovoljni oz. se jim pomaga pri reševanju njihovih problemov. Pojem sem namreč razširila na medicino, z novim konceptom, da je to medicina, v kateri se trudimo imeti »upravitelja«, ki skrbi, da ima naše zdravje oz. potrebe za dobro zdravje, podporo najboljših strokovnjakov. Za lažje razumevanje kar konkreten primer:

Skoraj bi lahko začela: ...

Več o tem

Lepa stran medicine 3. del

 

Tokrat nekoliko drugače. Kako komuniciramo zdravniki med seboj?

V vseh teh, skoraj že 30 letih zdravniškega dela, sem imela priložnost in privilegij komunicirati z mnogimi kolegi. Veliko se mi jih je vtisnilo v spomin, tudi v duhu Hipokrata... »imej rad svojega kolega kot lastnega brata«, težko je bilo izbrati en ali dva dogodka. Izbrala pa sem tega, ki je dokaz, kako zelo je pomembna komunikacija med kolegi, ko želimo za bolnika kar najbolj optimalno in kakovostno oskrbo.

Skoraj bi lahko začela: ...

Več o tem

Lepa stran medicine 2. del

 

Nadaljujem ... »Lepe strani medicine«..., saj želim deliti z vami tiste lepe dogodke, ki smo jih deležni v vsakodnevni praksi dela z bolniki. Želim si prispevati k trohici boljšemu razumevanju našega dela, pokazati, da smo vedno in samo ljudje, nagrajeni z največjim priznanjem! Dobrim zdravjem, počutjem, možnostjo kvalitetnega življenja ljudi, bolnikov, ki smo jim imeli priložnost in čast pomagati!

 

Vse osebe in dogodki so resnični, imena izmišljena, citati po spominu ...

Več o tem

Lepa stran medicine 1. del

 

Publiciranje, objave, izmenjave mnenj, izkušenj, doživetij še nikoli v zgodovini človeštva ni bilo bolj enostavno. Zanimiv je občutek, da je več negativnih, kot pozitivnih objav. Podoben občutek imamo zdravniki, da imamo za bolnika manj časa, kot smo ga imeli v preteklosti. Študije, ki se dejansko ukvarjajo s to analizo, temu ne pritrjujejo v celoti. Čas za obravnavo se je podaljšal, občutek o pomanjkanju časa pa izhaja iz dejstva, da je obravnava bolnika vse bolj zahtevna in kompleksna.

Več o tem

 

Nazaj na vrh