Agencija za posredovanje zdravstvenih storitev

Dobrodošli.
Tukaj smo za
Vas.
Klik!

Nega ran in brazgotin

 

Pravilna skrb in nega ran je pomembna, saj zveča možnost lepših estetskih rezultatov in zmanjša možnost komplikacij. Pogosto so bolniki in poškodovanci po kirurškem posegu odpuščeni v domačo oskrbo brez posebnih navodil za skrb in nego njihovih ran. V kolikor s strani kirurga, lečečega ali izbranega zdravnika niste prejeli posebnih navodil za nego vaše ran, lahko po posvetu z vašim izbranim zdravnikom sledite naslednjim navodilom.

 

Nega rane po operativnem posegu in nega brazgotin mlajših od enega leta

Vse kožne rane, ki so posledica kirurškega reza ali poškodbe, se celijo s procesom brazgotinjenja. Kirurgi so že med operativnim posegom pozorni, da s tkivom bolnika rokujejo nežno ter, da je kirurški rez čim manjši. Rano po končani operaciji spnejo z različnimi kombinacijami podkožnih in kožnih šivov ali kirurških sponk. Skrb bolnika za rano, kasneje za brazgotino je z vidika končnih estetskih rezultatov, skoraj enako pomembna kot kirurška tehnika. Rane potrebujejo počitek. Po operativnem posegu se izogibajte fizičnim naporom. Skrbite za uravnoteženo prehrano, ki naj vsebuje dovolj beljakovin in vitaminov.

V kolikor se rana nahaja na zgornji okončini, si jo namestite v trikotno ruto na tak način, da bo podlaht v višini srca. Če se rana nahaja na spodnji okončini, le-to podložite z blazino in počivajte. Po operativnem posegu je možno pričakovati nekaj bolečin. V primeru bolečin je priporočeno vzeti paracetamol ali nesteroidne antirevmatike v kolikor ta zdravila dobro prenašate in na njih niste alergični. Aspirina se izogibajte, saj lahko povzroči krvavitev iz rane. Prvo prevezo je potrebno opraviti drugi ali tretji dan po operativnem posegu pri izbranem zdravniku. V kolikor je rana speta s šivi ali kirurškimi sponkami in ob prvi prevezi ne kaže znakov vnetja, je priporočeno preko rane namestiti adhezivne trakove.

Če rana in koža okrog rane zadovoljivo prenaša adhezivne trakove si le-te nameščajte za dobo treh tednov. Nameščanje adhezivnih trakov zmanjša površinsko napetost kože in izvaja pritisk na rano ter s tem pripomore k lepšim končnim estetskim rezultatom. Po končani uporabi adhezivnih trakov, pričnite z uporabo silikonskih obližev in/ali silikonske kreme.

Silikonski preparati naj bi izboljšali hidracijo kože, ugodno naj bi vplivali na rastne faktorje, regulirali tvorbo veziva in s tem vodili v nastanek mehkejše brazgotine v nivoju kože. Zmanjšali naj bi srbečico in neprijeten občutek, povezan s celjenjem. Z uporabo silikonskih obližev in krem za brazgotine, ki vsebujejo silikon, lahko pričnete takoj, ko je rana zaceljena in ne kaže znakov vnetja – običajno v drugem tednu po operativnem posegu. Za optimalen estetski rezultat je potrebno s silikonskimi obliži ali kremo vztrajati vsaj 8 tednov oz. mazati vsaj 8 krat dnevno. V času ko silikonskega obliža nimate nameščenega, si preko brazgotine nanašajte silikonsko kremo za nego brazgotin. Če silikonskih obližev ne boste uporabljali, lahko preko brazgotine nanašate le silikonsko kremo. Kremo nanesite večkrat dnevno in ob tem brazgotino masirajte nekaj minut.

 

 

 

Masaža brazgotin je pomembna, saj znatno pripomore k lepšemu celjenju. Masaža zaceljene brazgotine je priporočljiva večkrat dnevno. Za masažo lahko uporabite navadno mastno kremo ali oljčno olje. Čiste, 100%, silikonske kreme za masažo niso primerne saj so zaradi visoke vsebnosti silikona pregoste. Tanek sloj silikonske kreme po končani masaži brazgotine pa je vsekakor smiseln v kolikor ne morete namestiti silikonskega obliža.

Za večje brazgotine je smiselna tudi izdelava posebnih kompresijskih oblačil, ki pripomorejo k lepšim končnim rezultatom. Brazgotin ne izpostavljajte soncu. Če so brazgotine na izpostavljenih predelih kože, je nujna uporaba krem za zaščito pred soncem s SPF vsaj 30. Najboljšo zaščito predstavljajo kreme s fizikalnimi filtri (cinkov oksid, titanov oksid).
Kljub dobri kirurški oskrbi in dobri skrbi za brazgotino s strani bolnika se včasih rane zacelijo s hipertrofično ali celo s keloidno brazgotino. Takih brazgotin ni možno preprečiti, vendar je ob zgoraj naštetih ukrepih njihov nastanek znatno manj verjeten.


Nega in skrb za kronične rane

Kronične rane in rane pri katerih je prišlo do vnetja potrebujejo posebno pozornost. Končni estetski izgled je v tem primeru šele na drugem mestu saj je najprej potrebno doseči zaceljenje rane. Tudi kronične in vnete rane potrebujejo počitek in vlažno okolje. Potrebne so redne preveze s strani izbranega zdravnika ali patronažne sestre, v zdravje pa mora biti vključen tudi kirurg saj so pogosto potrebni tudi dodatni kirurški posegi.
Preko ran nameščajte različne obloge, ki so prilagojene tipu rane, fazi vnetja v kateri se rana nahaja in količini izločka iz rane.
V zadnjih letih je za številne kronične in vnetne rane svetovana kombinirana uporaba silikonskih mrežic preko katerih se namesti sekundarno oblogo iz poliuretanske pene. Preveze lahko zato opravljate bolj poredko, kar je za bolnika manj naporno kot vsakodnevne preveze in čakanje na prevezo v čakalnici.

 

Za več informacij in naročilo preparatov za nego brazgotin obiščite spletno stran
Zavoda za nego brazgotin

http://brazgotina.net/

Nega zrelih brazgotin, starejših od enega leta

Na izgled zrelih brazgotin pa ni možno vplivati z masažo, z različnimi kremami, tudi silikonski preparati ne bodo uspešni. Bolnikom z zrelo brazgotino, ki jih estetsko moti se svetuje obisk pri plastičnem kirurgu, ki bo natančno razložil možnost nadaljnjega zdravljenja kot tudi realni pričakovani uspeh. Posvet pri plastičnem kirurgu pa je običajno cenejši kot nakup dražje kreme v lekarni.

 

Na posvet pri specialistu plastične kirurgije se lahko naročite v
Agenciji Medico Veritas

info@medico-veritas.net

 

Vaš,

Medico Veritas

Nazaj na vrh