Agencija za posredovanje zdravstvenih storitev

Dobrodošli.
Tukaj smo za
Vas.
Klik!

Nevrokirurgija

 

 

Nevrokirurgija je posebna veja kirurgije, ki na invaziven – kirurški način zdravi centralni (možgani) in periferni (živci po telesu) živčni sistem. Namenjena je zdravljenju znotraj lobanjskih (endokranialnih) bolezni, kot so ekspanzivni procesi možganov (tumorji), krvožilne bolezni (anevrizme) in motnje v cirkulaciji cerebrospinalne tekočine – likvorja.

Zelo pomembno področje nevrokirurgije je tudi zdravljenje bolezni hrbtenice. Moderen način življenja povečuje število bolnikov, ki trpijo zaradi degenerativnih sprememb (obraba) na hrbtenici, ki se izraža tudi kot kronična bolečina v hrbtu.

Statistični podatki kažejo, da ima danes 40 % ljudi do 40 leta starosti vsaj enkrat v življenju resno izkušnjo z bolečino v križu in da so bolečine v križu, po respiratornih infekcijah, najpogostejši vzrok za obisk zdravnika splošne medicine. Pristopi k zdravljenju so različni, tj. z zdravili, fizioterapijo in operacijo. Pri kirurškem zdravljenju med seboj sodelujejo različni specialisti: ortopedi, travmatologi in nevrokirurgi. Takšna raznolikost zbega bolnike in odpira vprašanje: »Kdo je pravi kirurg za njihovo hrbtenico?«. V zadnjih desetletjih se je kot nova kirurška veja tako oblikovala »spinalna« (hrbtenična) kirurgija, ki vključuje vse kirurške specialnosti, ki sodelujejo pri operativnem zdravljenju hrbtenice. Zdravnike, ki operirajo hrbtenico pa imenujemo spinalni kirurgi.

Nevrokirurški pregled se prične s splošnim in nevrološkim pregledom bolnika in se nadaljuje z napotitvijo na različne nevroradiološke (RTG, CT, MRI) in elektrofiziološke (EMG) diagnostične preiskave. Na osnovi vseh zbranih podatkov kirurg izbere ustrezen operativni poseg.

Pristop zdravljenju bolečin v hrbtenici je multidisciplinaren, kjer je bolnik resnično v središču obravnave. Le tako prejme hitro in točno klinično oceno, hitro in kvalitetno nevroradiološko obravnavo (MRI je zlati standard) in kasneje individualizirano terapijo, ki vključuje minimalno invazivne procedure za zdravljenje bolečin. Pri zdravljenju bolečin hrbtenice, se je poleg pogosto neizogibnih kirurških tehnik, razvila vrsta modernih spinalnih postopkov. Ti spinalni postopki se izvajajo v lokalni anesteziji (ali v sedaciji), bolnik pa v bolnici ostane le nekaj ur. Spinalne posege izvajajo v operacijski dvorani z uporabo RTG naprave (C-lok).

 

Nekirurški hrbtenjačni (spinalni) posegi

A) EPIDURALNE STEROIDNE INJEKCIJE (ESI) in SELEKTIVNE BLOKADE SPINALNIH KORENOV (TESI).

Posegi, ki se izvajajo pri akutnih simptomih išijasa (bolečina v križu z izžarevanjem v nogo) in lumbalgije (bolečina samo v križu) – zdravnik pod nadzorom RTG-ja ob boleč hrbtenjačni živec aplicira zdravilo (anestetik in kortikosteroid), vnos terapije pa nadzoruje s kontrastnim radiološkim sredstvom.

B) Odstranitev medvretenčne ploščice skozi kožo (PERKUTANA DISCEKTOMIJA - IDET)

Metoda, s katero je mogoče zdraviti bolečino, ki je posledica degenerativne spremembe medvretenčne ploščice (intervertebralnega diska).

C) VERTEBROPLASTIKA

Perkutani postopek (skozi kožo), ko se ob RTG kontroli vbrizga umetni cement neposredno v zlomljeno vretence, kot npr. posledica osteoporoze.

 

 

 

Kirurško zdravljenje:

Določen odstotek bolnikov pa potrebuje tudi kirurško zdravljenje. Najpogostejše operacije hrbtenice so: operacija izbočenja (hernije) medvretenčne ploščice, operacije zoženega hrbtenjačnega kanala in stabilizacija hrbtenice, ki se lahko opravijo kot minimalno invazivni postopki zdravljenja.

A) INTERLAMINEKTOMIJA – LEDVENA DISCEKTOMIJA

To je standardni operativni postopek z uporabo intraoperacijskega mikroskopa. To je operacija, ki ima 90 % uspešnost in pomembno zmanjšuje pogostost bolečin in odsotnost z dela.

B) CERVIKALNA DISCEKTOMIJA Z ALI BREZ FUZIJE

Operacija, ki se izvede v splošni anesteziji. Uporaba implantacijskega (posebnega/vgradnega) materiala vpliva na hitrost samega posega in pooperativno okrevanje.

C) KIRURŠKO ZDRAVLJENJE ZOŽITVE (stenoze) HRBTENJAČNEGA (spinalnega) KANALA

Podaljšuje čas operacije in se izvaja samo v splošni anesteziji.

D) STABILIZACIJA HRBTENICE

Je lahko monosegmentalna (eno vretence) ali polisegmentalna (več vretenc). To so moderni postopki, ki predvidevajo krajšo pooperacijsko okrevanje.

E) NEVROKIRURŠKO ZDRAVLJENJE KOMPRESIVNIH NEVROPATIJ PERIFERNIH ŽIVCEV


Na zgornjih in spodnjih okončinah je najpogostejša kompresivna nevropatija – sindrom karpalnega (zapestnega) kanala.

 

 

Vaša največja vrednota, zdravje, ima tudi pri nas najvišji status!


Za naročanje in dodatna pojasnila nas kontaktirajte z zaupanjem na

info@medico-veritas.net

 

Vaš,

Medico Veritas

Nazaj na vrh